Stillas hjelper med mange byggeprosjekter

02 februar 2020
Mathias Bjelland
Stillas hjelper med mange byggeprosjekter

Fordelene med stillaser

Vi har alle gått eller kjørt forbi byggeplasser før. Og når vi gjør det, blir vi møtt med et veldig likt aktivitetsmønster der. Du har folk som løper rundt med alt av byggematerialer, du har en gravemaskin som lager et stort hull et sted, og mange flere ting. Noe av det mest åpenbare du vil se, er et slags skjelett på den ytre omkretsen av bygningen med noen få bygningsarbeidere som ligger på den. Det er det som ofte kalles stillaser.

Stillas har eksistert i en eller annen form i noen tid nå og har blitt brukt i de fleste byggeprosjekter. Stillas er et ekstremt nyttig konstruksjonshjelpemiddel. En eller annen gang i historien gjorde noen gjennombruddet ved at å legge støttemekanismer rundt bygninger ville gjøre byggingen mye enklere og til og med ville gjort det mulig for oss å bygge stadig mer forseggjorte bygninger og strukturer. Et stillas har blitt mer sofistikert og nyttig med tiden. Først som enkle tverrbindinger av tre, har de utviklet seg til det fargerike metallskjelettet vi kjenner og elsker i dag.

Eksemplet med en bro

Broer gir et av de beste eksemplene på hvor viktig stillas er. Buebroer er en av de mest strukturelt stabile designene som noensinne er utviklet i konstruksjonens historie. Buen virker for å avlede stress og trykk ut og ned mot bakken like effektivt som nesten alle andre design. Det er imidlertid en advarsel om dette. Dette gjelder bare en ferdig buebro. Først når hver siste blokk og komponent er kommet på plass, viser dette designet seg.

Det er her stillas kommer inn for å redde dagen. Stillas er det som holder broens form gjennom hele byggeprosessen før broen kan gjøre det selv. Først etter at kronsteinen helt øverst er plassert, kan broen faktisk støtte seg slik designen hadde til hensikt. Inntil da er et godt bærende stillaslag en total livredder for hele byggeprosjektet.

Flere nyheter